Ivančica Matuša

TREND.com.hr 24.9. – U Karlovcu predstavljena “Zaključana”

trendrlovac

U Karlovcu predstavljena “Zaključana” Ivančice Matuše – autentično svjedočanstvo o locked-in sindromu
Kristina Glodić rujan 24, 2016

 

U sklopu simpozija Društva patronažnih sestara Hrvatske udruge medicinskih sestara u Karlovcu je sinoć predstavljena knjiga “Zaključana” autorice Ivančice Matuše. Nije riječ o običnoj knjizi, već autentičnom svjedočanstvu iskustva zaključanosti u vlastitom tijelu. Djelo predstavlja snažan apel za bolju zaštitu dostojanstva teško pokretnih i nepokretnih osoba.

ivancica-680x350Zagrepčanki Ivančici Matuši 10. siječnja 2008. godine u jednoj se sekundi život zauvijek, nepovratno promjenio. U 41. godini života, do tada sasvim zdrava, aktivna i zaposlena žena, doživjela je moždani udar koji ju je zaključao u vlastitom tijelu. Sindrom zaključanosti podrazumijeva stanje potpune nepokretnosti tijela, nemogućnosti mimike i govora, ali bistre svijesti. Uslijedili su strašni mjeseci, a svoje iskustvo Ivančica je, kada se donekle oporavila, pretočila u knjigu “Zaključana” koja je sinoć predstavljena karlovačkoj publici.

“Zaključana” svjedoči o žilavosti ljudskog duha, neslomljivom optimizmu i snazi rada na sebi, ali i ljudskoj solidarnosti autoričinih prijatelja i kolega. Naime, upravo kolege s kojima je radila prije moždanog udara pomogli su joj da knjiga ugleda svjetlo dana.

Knjiga je predstavljena u sklopu simpozija Društva patronažnih sestara Hrvatske udruge medicinskih sestara te u ovom kontekstu predstavlja putokaz svima koji su profesionalno uključeni u skrb o teško bolesnim osobama.