Ivančica Matuša

24sata, 14.7.2013

Nosili su ju na plažu: Hrabru Ivančicu pozvali na ljetovanje

Potaknuti pričom u 24sata o Ivančici Matuši, koja je zatvorena u vlastitom tijelu, supružnici Vera i Franjo Wagenhofer ponudili su ljetovanje u hvarskoj Vrboskoj
Nedjelja, 14. 7. 2013. u 19:00    Piše: Alenka Klepac

 Privatne fotografije:  Ivančica kaže kako te dane nikad neće zaboraviti

 Hvala Bogu što postoje ljudi poput Vere i Franje. Prekrasni su. Puni osjećaja za druge, a posebno za one kojima treba pomoć. Nakon šest godina omogućili su mi da legnem u hlad bora i udahnem fini morski zrak.

Riječi su to Zagorke Ivančice Matuše (46), žene koja je 2008. doživjela vrlo rijedak moždani udar. Dijagnosticirali su joj sindrom Locked in zbog čega je, potpuno svjesna svega što se oko nje događa, bila zaključana u tijelu. Danas može neznatno pomaknuti desnu ruku i pišući komunicirati s drugima. Supružnici Vera (62) i Franjo (74) Wagenhofer iz Čakovca čuli su za nju. Ivančicin optimizam ih je ganuo. Ponudili su joj da besplatno ljetuje u njihovoj kući u hvarskoj Vrboskoj.

24sata_tiskano– Bila sam skeptična. Nitko iz obitelji ne bi se upuštao u tu avanturu. No dvije medicinske sestre, Vanda i Leona, koje su se o meni brinule u Domu za starije i nemoćne, u kojem sam smještena, pristale su otići sa mnom riječima: ‘Snaći ćemo se’ – napisala je Ivančica.

Wagenhoferovi su ju odvezli do Hvara. Svaki dan su dizali njezina teška električna kolica i automobilom ju vozili do plaže.

– Dane koje smo zajedno proveli neću zaboraviti dok sam živa – skromno je rekla Vera, a Ivančica je zaključila da je nakon mnogo godina u zdravstvenim ustanovama bilo divno opet se osjećati djelom stvarnog svijeta, biti među ljudima koji se raduju, slušati cvrčke i ciku djece.

 

http://www.24sata.hr/sudbine/nosili-su-je-na-plazu-hrabru-ivancicu-pozvali-na-ljetovanje-323673